Πνευμονολόγος - Λαζαράτου Αγγελική

Αρβανίτη 10,Μεταμόρφωση | Περικλέους 6 & Διομήδους 2 (Είσοδος από Διομήδους 2), Μαρούσι
Τηλέφωνο 215 55.15.096
Κινητό τηλέφωνο 6944 55.60.37

%61%2E%6C%61%7A%61%72%61%74%6F%75%40%79%61%68%6F%6F%2E%63%6F%6D

Ωράριο λειτουργίας

Δευτέρα έως Πέμπτη από 17:00 έως 20:30 και κατόπιν ραντεβού.Στην αρχή

Ανακοινώσεις - Άρθρα
Πνευμονολόγος - Λαζαράτου Αγγελική στη Μεταμόρφωση


Για οποιαδήποτε πληροφορία χρειάζεστε, μπορείτε να επικοινωνήσετε με την γιατρό μέσω e-mail στο a.lazaratou@yahoo.com

Πρόληψη για τον καρκίνο του πνεύμονα

Θα πρέπει να κάνω προληπτικό έλεγχο για καρκίνο του πνεύμονα?

Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι ο συχνότερος όλων των τύπων καρκίνου τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες. Αποτελεί την πρώτη αιτία θανάτου από καρκίνο και την δεύτερη αιτία θανάτου παγκοσμίως μετά τα καρδιαγγειακά νοσήματα.

Τα υψηλά αυτά ποσοστά θνησιμότητας οφείλονται στο ότι η διάγνωση συνήθως καθυστερεί με αποτέλεσμα η νόσος να είναι πλέον μη θεραπεύσιμη. Ο προληπτικός έλεγχος στοχεύει στην έγκαιρη διάγνωση προτού ακόμη εμφανιστούν τα συμπτώματα ώστε να είναι εφικτή η αποτελεσματική αντιμετώπιση.

Ανάμεσα στα συμπτώματα απαντώνται o βήχας, ή η αλλαγή στα χαρακτηριστικά χρόνιου βήχα, αιμόπτυση, θωρακικός πόνος, δύσπνοια, συμπτώματα από εστίες μετάστασης, παρανεοπλασματικά σύνδρομα, αδυναμία ανορεξία καταβολή δυνάμεων. Τα συμπτώματα αυτά εμφανίζονται συνήθως σε προχωρημένο στάδιο και γι αυτό η διάγνωση της νόσου καθυστερεί

Υποψήφιοι για προληπτικό έλεγχο είναι οι ασθενείς που κατόπιν πνευμονολογικού ελέγχου θα διακριθούν σε υψηλής επικινδυνότητας. Απαραίτητη προυπόθεση είναι επίσης η γενική κατάσταση της υγείας τους να επιτρέπει να υποβληθούν σε χειρουργείο εάν αυτό χρειαστεί.

Τα κριτήρια που λαμβάνονται υπόψη για τον καθορισμό του ρίσκου είναι η ηλικία του ασθενούς, τα χρόνια και η βαρύτητα της καπνιστικής συνήθειας αλλά και τα χρόνια που έχουν περάσει από την διακοπή του καπνίσματος.

Ανεξάρτητοι παράγοντες κινδύνου είναι πνευμονικές νόσοι όπως ΧΑΠ και πνευμονική ίνωση, ιστορικό άλλης κακοήθειας στο παρελθόν, οικογενειακό ιστορικό καρκίνου πνεύμονα σε συγγενή πρώτου βαθμού, ακτινοβόληση του θώρακα, επαγγελματική ή οικιακή έκθεση σε ουράνιο, αμίαντο, βηρύλλιο, αναθυμιάσεις πετρελαιοειδών.

Η αναγκαιότητα της πρόληψης για παθήσεις που αφορούν στον πνεύμονα θα πρέπει να γίνει αντιληπτή από κάθε καπνιστή. Το πότε και το πώς είναι παράμετροι που θα καθοριστούν σε συνεργασία με τον θεράποντα πνευμονολόγο.

Γιατί το προλαμβάνειν είναι καλύτερο του θεραπεύειν.

Τι είναι άσθμα

 Το άσθμα είναι μια νόσος που απαντάται  όλο και συχνότερα στις μέρες μας.

Άφορα σε μια χρονιά φλεγμονή των αεραγωγών με χαρακτηριστικά την βρογχική υπεραντιδραστηκότητα, την μεταβλητότητα στον χρόνο, εξάρσεις και υφέσεις. Προκαλεί βρογχοσπασμό και περιορισμό της ροής του αέρα δια του βρογχικού δένδρου ενώ η βαρύτητα και τα συμπτώματα ποικίλουν από ασθενή σε ασθενή.

Συνήθως οι πάσχοντες αναφέρουν ακουστό συριγμό, βήχα και δύσπνοια, άλλοι περιγράφουν μόνο αίσθημα δύσπνοιας σαν "πλάκωμα στο στήθος", ενώ απαντώνται και το "cough variant asthma" οπού ο επίμονος βήχας, ιδίως κατά τις νυχτερινές ώρες, είναι το μόνο σύμπτωμα και το "exercise indused asthma" με τα συμπτώματα να εμφανίζονται μετά από άσκηση.

Σε μια πολύ σοβαρή ασθματική κρίση είναι δυνατόν να προκληθεί οξεία αναπνευστική ανεπάρκεια και να χρειαστεί υποστήριξη με οξυγονοθεραπεία

    Ανάμεσα στα αίτια του άσθματος αναφέρονται η ύπαρξη ατοπίας-αλλεργικής προδιάθεσης, η έκθεση σε καπνό τσιγάρου κατά την ενδομήτριο ζωή, συχνές λοιμώξεις αναπνευστικού στην νεογνική κ βρεφική ηλικία. Η αλλεργική ρινίτιδα προηγείται της εκδήλωσης συμπτωμάτων από το κατώτερο αναπνευστικό στο 15% των ασθματικών ασθενών.

     Στο αλλεργικό άσθμα αναγνωρίζονται, συνήθως από τον ίδιο τον ασθενή, ερεθιστικοί παράγοντες που οδηγούν σε παρόξυνση, τα λεγόμενα "triggers" όπως η γύρη την εποχή της ανθοφορίας, η υγρασία, ο καπνός του τσιγάρου, οικόσιτα ζώα, επαγγελματική έκθεση σε αλλεργιογόνα ενώ και οι ιογενείς λοιμώξεις δρουν συχνά κατ αυτό τον τρόπο.

    Έκτος όμως από το αλλεργικό άσθμα υπάρχει και το ενδογενές. Εμφανίζεται κατά την ενήλικο ζωή και δεν σχετίζεται με αναγνωρίσιμο αιτιολογικό παράγοντα. Μπορεί να απαντάται σε γυναίκες στην εμμηνόπαυση λέγω μεταβολής του ορμονολογικό τους προφίλ. Τείνει να είναι πιο επίμονο και δυσκολότερα αντιμετωπίσιμο.

    Συνθήκες που ευνοούν τις κρίσεις άσθματος και δυσχεραίνουν την φαρμακευτική αντιμετώπιση είναι η παχυσαρκία, το κάπνισμα και η συνεχής έκθεση σε ενοχοποιούμενο αλλεργιογόνο.

    Το άσθμα είναι μια νόσος που αντιμετωπίζεται και ελέγχεται πλέον με τα σύγχρονα φαρμακευτικά μέσα ώστε ο ασθενής να διάγει μια απόλυτα φυσιολογική ζωή χωρίς κανένα περιορισμό στις δραστηριότητες του. Τονίζεται η σημασία της έγκαιρης διάγνωσης και της αποτελεσματικής αντιμετώπισης όχι μόνο στα πλαίσια ανακούφισης του ασθενούς αλλά και για αποφυγή σοβαρότερης διαταραχής της αναπνευστικής λειτουργιάς λόγω εμμένουσας φλεγμονής και remodeling. Πράγματι έχει φανεί ότι ένα μη θεραπευμένο άσθμα μπορεί να προκαλέσει αναδιαμόρφωση στο επίπεδο των αεραγωγών οδηγώντας σε μόνιμη αποφρακτική διαταραχή ακόμη και ΧΑΠ σε βάθος χρόνου.

    Στο πνευμονολογικό ιατρείο, με την βοήθεια των λειτουργικών δοκιμασιών της αναπνοής, γίνεται η διάγνωση του άσθματος, η σταδιοποίηση του κατά την πρώτη επίσκεψη καθώς και η παρακολούθηση του έλεγχου του στις επόμενες επισκέψεις. Ο ασθενής ενημερώνεται εκτενώς γύρω από τη φύση της νόσου αλλά και τη σημασία της συνεργασίας του ιδίου με τον θεράποντα γιατρό του. Μια χρονιά νόσος χρειάζεται συνεχή επαγρύπνηση. 


  • groupana φοινιξ
  • alico
  • interamerican
  • εοπυυ